Çocukların yürümeye başlaması, anne-babaları en çok heyecanlandıran gelişim evrelerinden biridir. Başını dik tutma , oturma gibi gelişim aşamalarının ne vakit olduğu ekseriyetle anımsanmazken, çoğu ebeveyn bebeklerinin ne vakit yürümeye başladığını tam olarak anımsar.
Ne zaman geç kalmış sayılır?
Yürümeye kadar olan gelişim aşamalarında şahsi farklılıklar çok azdır, çoğunlukla yürümede olduğu kadar esnek bir vakit dilimi verilemez. Başka bir deyişle diğer bir söylemle bir bebek 3 ayda başını tutmamışsa, 6-7 aylarda dönmeye başlamamışsa, 6.5-7 ayda destekle, 7.5-8 ayda da desteksiz oturamamışsa gecikmeden araştırılması gerekir. Ancak yürüme için bu kadar dar bir hudut mevcut değildir. Çocuklar genellikle vasati 12-13 ay civarında yürümeye başlarlar, ancak kimi çocuklarda bu 9 ay kadar erken olurken, bazı çocuklarda 17-18 aya kadar gecikebilir.
8-9 ay’dan sonraki gelişim merhaleleri gittikçe kişisel farklılıklar göstermeye başlar. Bir takım çocuk önce emekler, sonra sıralamaya başlar ve son olarak tutunmadan desteksiz yürümeye başlar. Bazı çocuk emeklemez, kollarından destek alarak kendini kıçının üzerinde sürükleyerek hareket eder, daha sonra yürümeye başlar. Bazı çocuk ise bunların hiçbirini yapmadan direk yürümeye de başlayabilir.
Yürümenin gecikmesinin sebepleri neler olabilir?
Genetik yapı, çocuğun boy-kilo oranları, erken doğup doğmaması gibi bir hayli etmen, çocukta bir anormallik olmaksızın yürümenin gecikmesine kapı aralayabilir. Yeniden ailenin aşırı savunmacı olması, dolayısıyla çocuğa fırsat verilmemesi, veya çocuğun yeterince cesur olmaması gibi kolay nedenler de yürümenin gecikmesine sebep olabilir. Çocukta diğer gelişim safhalarında bir aksama yoksa ve doktorun yaptığı fizik kontrol ve nörolojik kontrolün normal olması şartıyla, 18 aya kadar endişelenmeden beklenilebilir. Ancak bebeğinizi takip eden doktorun bir kuşkusu varsa diğer gelişim aşamalarında de aksama varsa çok daha erken araştırma yapılabilir.
Halk arasında yanlış bir uygulama
Ne yazık ki bilhassa kırsal kesimde çok yanlış bir alışkanlık da yürüyemeyen çocuğa D vit ampul kırıp içirmektir. Bu ampuller 300.000 birim gibi çok yüksek dozda D vitamini içeriler, ve bilhassa de böbrekleri hassas çocukların ciddi meseleler yaşamasına yol açarlar.