Yeni doğan bebekler günde aralıksız 2-3 saatten daha fazla uyumamaktadır. Durum böyle olunca da sık sık emme, alt değiştirme gibi ihtiyaçlarının giderilmesi gerekmektedir. Anne bebek arasındaki ilişkinin güçlenmesinde fazlasıyla etkili olan bu uyku arası molalar nedeniyle, anne ve babanın gece uykuları artık deliksiz olamamaktadır. Ancak bebek büyüdükçe gün içinde toplam uyuma süresi kısalmakta ve uykusu daha düzenli bir hal almaktadır.
Yeni doğan bebeklerin uyku süreleri 18-20 saati bulabilmektedir ve bu normal bir durumdur. 2-3 saatlik bölümler halinde uyuyan bebek, yemek yemek ve altının değişmesi için uyanır. Bir bebeğin aralıksız 2-3 saatten fazla uyuyamadığı düşünüldüğünde ise anne ve baba için gece uykuları artık deliksizdir. Zamanla düzene girecek bu bebek uykusunda sürecin geçmesini sabırla beklemek ve bebek için en uygun, en huzurlu uyku ortamını yaratmak gerekmektedir. Yeni doğan bebeğin uyku düzeni için şunlara dikkat edilmelidir:
- Uykusu her ne kadar düzensiz olsa da siz belirli saatlerde yatırmaya çalışarak düzenli uykuya geçiş sürecini hızlandırın. Bebeğin bir uyku dengesi oluşmasına yardımcı olun.
- Bebeğinizin rahatlığı ve uykusunun bölünmemesi için bebek bezi seçimine dikkat edin. Yeni doğanlara özel ürünleri tercih edin.
- Kilosu normalse ilk ikinci haftadan sonra bebeğin yemek için uyandırılması şart değildir. Acıkan bebek kendiliğinden uyanacaktır.
- Bebeğinizi sıcaklığı ortalama 22 derece olan, loş ve sessiz bir odada uyutun.
- Bebeğinizin yatağı olabildiğince güvenli, ve sade olmalıdır. Yastık koymak tehlikeli olabilir.
- Bebeğe uyku saatinin geldiğini hissettirecek rutinler edinin. Örneğin ışıkları kısın, evdeki sesleri azaltın.
- Gece uyanmalarında kucağınızda sallayarak uyutmak istemiyorsanız normal uyutma sürecinde de bunu yapmayın. Bebeğinizi yatağına yatırın ve ona hafifçe dokunarak onu uyutup odadan çıkın.
- Bebek uyuma pozisyonuna göre nefes alıp vermede sıkıntı yaşayabilir. Bebek uyurken nefes yollarının sıkışıp sıkışmadığından emin olmak için ara ara nefes alışını kontrol edin.,
Tüm bu önerileri dikkate alarak yeni doğan bebeğinizin uyku düzenini sağlayabilirsiniz.
19 yorum
Elinize sağlık güzel bir paylaşım olmuş.
Teşekkürler.