Hemen hemen tüm anne-babaların belirli dönemlerde yaşadığı bir sorundur çocuklarda iştahsızlık. Diğer bir deyişle çocuğun yemek yememesi veya yemek yiyeceği zaman kaçmasıdır. Bu özellikle anne-babalarda büyük bir endişe uyandırmaktadır. Bunun nedeni çocukların sağlığı ve gelişimi için en önemli iki konunun uyku ve beslenme olmasıdır. Bu açıdan beslenmenin yeterince yapılamaması yada anne-babalara yeterli gelmemesi büyük sorun oluşmaktadır. Bazı anne-babalar tarafından yapılan çocukların sağlık ve gelişimi için çok fazla yemek yemesi gerektiği algısı yanlıştır. Bunun nedeni genellikle iyi anne-baba olamamak korkusundan kaynaklanmaktadır.
Anne-babaların sergilediği bu durum sadece iyi anne-baba olamamak endişesinden kaynaklanmamaktadır. Bununla birlikte özellikle toplumumuzda yaygın bir anlayış olan kilolu çocuğun daha sağlıklı olduğu düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Özellikle ailede yer alan büyükler tarafından “bu çocuğa bir şey yedirmiyor musunuz?”, “bu kadar az yemekle bu çocuk büyümez”, “Aç kalıyor, bu çocuk kesin hasta olur” gibi yaklaşımlar anne-babaya çocuğuna daha fazla yemek yedirmesi gerektiğini düşünmesine neden olmaktadır.
Çocuklarda iştahsızlık uzmanlara göre 8-9 aylıkken başlayıp okul çağına kadar geçen süre içerisinde karşılaşılabilir. En fazla karşılaşılan dönem ise 1-2 yaş arasıdır. Özellikle diş çıkarma gibi süreçler ve 2 yaş sendromunda inatlaşmanın fazla olması bunun nedenleri arasında yer almaktadır.
Uzmanların ortak görüşü şu yöndedir;
Çocuklara yemek yeme konusunda kesinlikle zorlamayınız. Yemek yemesi karşılığında vaatlerde bulunmayın. Televizyon ve tablet gibi cihazlarla yedirmeye çalışmayın. Tehdit etmeyin, yalvarıp yakarmayın. Peşinden koşmayın.
Annelerin Hayali: Yemek Yiyen Çocuk 🙂
Çocuğunuz Yemek Yemiyorsa Ne Yapmalısınız?
Öncelikli olarak çocuğunuzun yeme alışkanlığını iyi takip etmeniz gerekmektedir. Yani çocuğunuz hiç mi yemiyor? Yoksa sık sık az mı yiyor? Yada çocuğunuz çok fazla abur cubur şeklinde tabir edilen atıştırmalıklardan mı yiyor?
Şunu bilmek gerekir ki her çocuğun yemek yeme kapasitesi farklıdır. O yüzden çocukları birbiri ile kıyaslama yapmayınız. Sonuçta onlarında kendi metabolizması var ve farklı çalışıyor olabilir.
Uzmanlara göre eğer çocuğunuz az da olsa yemek yiyorsa sorun yoktur. Çünkü onun ihtiyacı o kadar demek ki şeklinde değerlendiriyorlar. Ama anne-babalar olarak biz bu kadar yemekle doyulmaz diyoruz ve biraz daha yemesi gerektiği kanaatinde oluyoruz. Bir de şu var ki çocuklar farklı günlerde farklı miktarda yemek yiyebilirler. Bunun için bir şey yapmaya gerek olmadığı belirtiliyor.
Aile bireyleri arasında yaşanacak olaylar çocuğun psikolojisini etkilediği için yemek yemesinde sorun oluşturabilmektedir. Ayrıca çocuklarda görülen hastalıklar, diş çıkarma veya kansızlık gibi nedenler iştahsızlığa yol açabilmektedir.
Eğer çocuğunuz yemiyorsa burada yapılacaklar başlıyor. Öncelikle çocuğunuzun yemek yemek istemediğini görüyorsanız ve bu bir günden fazla sürüyorsa, bunun çocuğunuzun davranışını ve gelişimini etkilediğini düşünüyorsanız öncelikle bir pedagoga başvurabilirsiniz. Doktorunuz gerekli tahlilleri yapacaktır ve zeka gelişimini kontrol edecektir. Bu sonuçlarda sorun olması halinde çocuğunuzun gelişimi için hem takviye ilaç önerisinde bulunabilir hemde çocuğunuza yemek yeme alışkanlığını kazandırmanıza yardımcı olacak ip uçları verebilir.
Türkiye’de bu sorunla uzmanlara başvuranlarının çoğu aslında gereksiz evham yapmaktadır. Uzmanların belirttiğine göre çok düşük oranda çocuklarda iştahsızlık gerçek anlamda sorun teşkil etmektedir.
Gelelim uzmanların çocuğunuzun iştahını artırma ve yemek yeme alışkanlığı kazandırma yollarına;
- Öncelikle yemek yemesi için baskı kurmayın ve zorlamayın.
- Aç olan eninde sonunda yemek isteyecektir. O isteyene kadar “Şunu yer misin?” diye ısrar etmeyin.
- Tüm aile bireyleri ile toplu olarak yemek yemeyi sağlayın.
- Yemek saatinde yemek yemediği zaman aç kalmasın diye öğün aralarında abur cubur vermeyin.
- Çocuğunuzun sevdiği yemekleri yapın ve her seferinde daha önce yemediği şeyleri karıştırarak yeni yemekler oluşturun.
- Yemek yemeyi eğlenceli hale getirin. (Süslenmiş tabaklar tavsiye edilmektedir.)
- Yemek yemeden önce oyun oynayarak sizinle iletişiminin yüksek olmasını ve çocuğun daha neşeli olmasını sağlayın.
- Yemek yerken üzerinin yada ellerinin kirlenmesine izin verin. Bunlara kızmanız onun yemek yeme konusunda iştahsız olmasına neden olacaktır.
- Eğer hiç bir şey işe yaramıyorsa çocuğunuzu bir kreş yada anaokuluna verebilirsiniz. Burada diğer çocuklarla bu alışkanlığı daha kolay kazanabilmektedir.
Çocuğunuz eğer yemek yemiyorsa ona yapılacak en kötü şey yanlış tutum izlemektir. Bu nedenle anne-babaların özellikle çocuklarının yemek yemeyi istemediği zaman bir şeyler vadetmesi, zorlaması, kızması, hatta dövmesi daha kötü sonuçlar doğurmaktadır. Bu konuda unutulmaması gereken sabırlı olmak ve çocuğun ne zaman, nerede ve nasıl yediğini keşfetmektir.