Hamile ve emziren kadınların en çok merak ettikleri konular arasında yer alan “Hamile ve emziren kadın oruç tutmalı mı?” sorususuna hem uzman doktorların tavsiyesi hemde din adamlarının bakışı ile cevaplayalım.
Doktorlar, özellikle Ramazan ayının yaz aylarına denk geldiği bu yıllarda oruç tutan anne ve anne adayının yaklaşık 17-18 saat bir şey yememesi ve içmemesi sonucu bebeğinin gelişimini etkileyeceği kanaatindeler. Bu yüzden doktorlar bu konuda kesinlikle tutmamanın hem anne hemde bebek sağlığı açısından önemli olduğunu belirtiyor. Çünkü annenin besin ve su ihtiyaçları normal zamanlarından oldukça fazladır. Hatta annenin süt miktarının tüketilen su ile arttığı açıklanmıştır. Sütün azalması ve bebeğin yeterli miktarda süt alamaması bebeğin hastalanmasına sebep olabilir. Aynı şekilde hamile anne adayının bebeğinin vücut gelişimi için gerekli olan maddeler uzun süre vücuduna almaması bebeğin gelişimine etki edecektir.
Din adamlarına göre ise, İslam dininin anneye verdiği önem bellidir. Bu yüzden annenin ve bebeğin sağlığını tehlikeye sokan her türlü davranıştan kaçınmaları gerektiği belirtilmektedir. Din adamları, bu konuda özellikle anne ve anne adaylarının doktorlar ile istişare ederek eğer doktorlar sağlık yönünden bir sorun oluşturacağını belirtirse tutmamalarının dinen caiz olduğunu belirtiyorlar. Daha sonra güne gün olarak kaza edebileceklerini belirtilmektedir.
Buna referans olarak da aşağıdaki Hadis-i Şerif gösterilmiştir;
Abudullah Ibnu Ka’b Ibni Malikogullarindan ismi Enes Ibnu Malik olan bir adamdan anlatıldığına göre, demiştir ki: “Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: “Allah Teala Hazretleri, yolcudan namazın yarısını kaldırdı, oruca da yeme hususunda ruhsat tanıdı. Ayrıca çocuk emziren ve hamile kadınlara, çocukları hususunda endişe ettikleri takdirde, orucu yeme ruhsatı tanıdı.”
Ebu Davud, Savm 43, (2408); Tirmizi, Savm 21, (715); Nesai, Savm 51, (4, 180-182), 62, (4,190); Ibnu Mace, Siyam 12, (1668).
Hamile kadın oruç tutabilir mi? Emziren anne oruç tutabilir mi?