Anneleri en fazla zorlayan konuların başında uyku sorunu gelmektedir. İlk aylada bebeğin emmeye daha fazla ihtiyacı olduğundan ve gece-gündüz ayrımına henüz varamadığından geceleri uyumamasının normal olduğu, zamanla değişeceğine dair bir algı oluşur. Geçirilen yeni doğan döneminden sonra bebeğin uyku düzenini hala sağlayamaması annelerde ister istemez gerginlik ve stres oluşumuna neden olur ve emzirme vasıtası ile annenin ruh hali, stresi, gerginliği bebeğe de yansıyabilir. Bu yüzden bu süreci elden geldiğince sakin, düzenli ve sabırlı geçirmekte fayda var.
Bebeğiniz eğer herhangi bir şeyi uykuya geçiş olarak zihninde belirlemişse uykuya dalmak konusunda sıkıntılar çekebilir. Örneğin birçok bebek annesi emzirirken uykuya dalmakta ve bu emzirme olayını kafasında uykuya geçiş olarak tekrar etmektedir. Bu sebeple gece uyku arası geçişlerde tekrardan anneye ihtiyaç duyarak uyumak isteyecektir. Ya da emzikle uyuyan bebekler, gece emzikleri düştüğünde ani uyanmalar yaşayabilirler. Zihinde yerleştirilen bu alışkanlıktan süregelen şemaları değiştirmek gerekecektir.
Bazı durumlarda bebekte oluşan aşırı yorgunlukta bebeğin uykuya dalmasını zorlaştırabilir. Aşırı yorulma durumunda ya da yeterinden fazla uyanık kalma durumunda böbrek üstü bezleri kortizol adında bir hormon salgılamaya başlar bu hormon bebeğinizi strese sokarak uykuya dalma süresini güç bir hale getirir. Genellikle bebeği uyumayan annelere sabah uyutma, çok yorarsan uyur gibi sözleri işitiriz bebişleri uyumayan anneler olarak. Ama aslında durum sanıldığından çok farklıdır. Bebeğin uyku düzenine geçmesi evet oldukça zordur ve sabır gerektirir fakat bunu kendimizden pay biçerek onu yormadan ve mutlu şekilde yatağa yollayarak sağlamalıyız.
Uykuya dalmayı etkileyen ve en fazla şikâyet edilen bir başka konu ise açlık ve gaz sorunudur. Anneler doktorlarının verdiği besinler dışına çıkmamalı ve emzirmeleri düzenli şekilde yapmalıdır. Ben her yemeğin içine kimyon katarak bebeğimdeki gaz sorununu çözmüş oldum. Yediğimiz içtiğimiz her şeyin bebeğimizde etkisinin oldukça büyük olduğunu deneysel olarak görenlerdenimJbunun yanında emzirme bitince bebeği direk yatırmamalıyız, hafif hafif sırtını sıvazlayarak ya da bacaklarını yavaşça karnına çekerek gazını çıkardıktan ve bezinin temiz olduğundan emin olduktan sonra bebeğimizi uyutma işlemine geçebiliriz. Bu ilk başlarda uzun saatler alacaktır ama zamanla bebişinizin size dahi ihtiyacı olmadan uykuyu zamanında alışkanlık haline getireceğini göreceksiniz. Eğer benim gibi çalışan bir anne iseniz evet çok zorluk çekeceksiniz, evet kendinizi ihmal edeceksiniz, evet çok daha fazla yorulacaksınız ama sonunda göreceksiniz ki bebeğiniz olması gereken gibi zorlamadan sıkmadan rahat ve huzurlu bir şekilde uykuyu benimsemiş olacak. En zor kısım bu temel fiziki ihtiyaçların öğretilmesi, unutmayın ki öğretmiş olduğunuz bu önemli fiziki ihtiyaçlar bebeğinizin hayatı boyunca üzerinde etki edecek olan önemli unsurlardır.
Her konuda bebeğinizi zora sokmadan düzenli ve disiplinli bir yol haritası oluşturmalısınız. Bu ufak tefek şeyler bebeğinizin bütün hayatına etki edebilecek düzeydedir ve bebek nerden hatırlayacak, sonra ben değiştiririm yine diye de düşünmeyin. İnsan zihni boş bir levha gibidir, doğduğu andan itibaren ne verilirse işlemeye ve öğrenmeye devam eder. Bebekliğimize dair birçok şeyi hatta hiç bir şeyi hatırlamasak bile bu şeyler bir şekilde bilinçaltımızda depolanır ve hayat boyu bizimle birlikte ilerler. 😉