Sağlıklı bebekler için diş çıkarma dönemi 6-7nci aylara tekabül etmektedir. Bu durum anne veya babanın erken ve geç diş çıkarma durumuna göre de genetik olarak şekillenebilmektedir. Gelişimde bireysel farklılıklar vardır fakat İlk olarak alt dişlerin çıktığı gözlenmektedir.
Peki, bebeğimin diş çıkarma aşamasında olduğunu hangi belirtilerden anlayabilirim sorusu annelerin sıkça sorduğu sorulardandır. Bebeğiniz geliştikçe onun değişimine uygun olarak kendinizin de gelişip değiştiğini adeta bir doktor gibi bebeğinizle ilgili her konuda zamanla dağarcınızı geliştirdiğinizi göreceksiniz. İlk başlarda kayıtsız kalınan normal görünen yahut umursamadığınız birçok konu büyüyen bebeğinizle birlikte günlük hayatınızı doğrudan etkileyebilecek düzeylere ulaşacaktır. İşte bebeğimizin ilk büyüme göstergesi, dişleri artık gelmek üzeredir. Bakalım belirtileri nelermiş J
Bazı bebekler bu dönemi huzursuz bazıları da rahat bir şekilde geçirebilir. Ateşlenme, kulak ağrısı durumlarına rastlayabiliyoruz. Bebeğimizin ateşi çok fazla artış gösterdiğinde kesinlikle bir doktora başvurmamız gerekecektir. Kulak ağrısını ise bebeğiniz sıklıkla kulağını çekiştiriyorsa ve kulağına üflediğinizde rahatlama oluyorsa var olduğunu anlayabiliriz. Bu ağrılar bebeğinizde ileri derecede huzursuzluk oluşturuyorsa kulaklarda iltihaplanma riskine karşı hemen bir doktora başvurmamız gerekecektir.
Her bebekte diş çıkarma döneminde görülen en belirgin özellik ise çok fazla salya akıtma, diş etlerini kaşıma ve öksürük olarak gözlemlenmektedir. Bebeğiniz bu zamanlarda bulduğu her nesneyi ağzına getirmeye çalışacaktır bu dönem bebekler için oral dönem olarak kabul edilir. Bebek dış dünyayı artık ağzı ile algılamaya başlamıştır. Öksürme ise salyanın boğaza takılması ile birlikte oluşur bu dönemde normal olarak kabul edilmektedir.
Bebeğin çok fazla salyasını yutmasından dolayı bu dönemin bir başka özelliği ise isal olabilme riskidir, bu yüzden sıvı gıdalara ağırlık verilmesi gerekmektedir, çoğu bebek bu dönemde iştahsızlık çekebilir ama su kaybının yaşanmamasına çok fazla dikkat etmek gerekmektedir.
BEBEĞİNİZİ BU DÖNEMDE RAHAT ETTİRMEK İÇİN;
Eline arınık olduğundan emin olduğunuz meyve ve sebzelerden verebilirsiniz, böylece diş etlerini kaşıyarak rahat edecektir. (Verdiğiniz besinin boğazına kaçmaması için yanında bulunmanız gerekmektedir).
Diş halklarından verebilirsiniz, tatlı kaşığını biraz soğutarak diş etlerine hafifçe masaj yapabilirsiniz. Aynı zamanda doktorunuza başvurarak kızarma ve ağrılarını azaltacak doktorun önermiş olduğu kremlerden alarak yemeklerinden önce diş etlerine masaj yapabilirsiniz. Böylece bebişlerimiz bu dönemi daha ağrısız ve rahat bir şekilde geçirecektir.