Bebeklerde ağlama bir iletişim biçimidir. Özellikle anne ile iletişimi sağlamada ağlamayı kullanır. Yani bebekler kendilerini ağlayarak ifade ederler. Uzmanlar bir bebeğin günün %7’sini ağlayarak geçirmesini normal olarak gösterir. Bir diğer önemli nokta ise yeni doğan bebekler çok fazla ağlamazken, 6-8 haftalık bebekler çok fazla ağlar ve bu 4. ayın sonundan itibaren azalmaya başlar. Gün geçtikçe ebeveynler özellikle anneler bebeğinin ağlamasından neyi olduğunu anlayabilmektedir.
Bebekler Neden Ağlar?
Karnının aç olaması,
Yenidoğan bebeklerin midesi çok küçüktür. bu yüzden az miktarda sık beslenirler. Genellikle yenidoğan bebeklerin ağlamaları acıktığı için olmaktadır.
Altının pis olması,
Bazı bebekler bezlerinin pis yada temiz olmasını aldırmazken, bazı bebeklerin ciltleri hassas olduğu için altı pis olduğu anda ağlayarak haber verir.
Gazı olması,
Bebekler özellikle bazı dönemlerde gazı sancısı çekebilir. Bunların çok yoğun ve sürekli olması durumunda oldukça zorlu bir süreçtir. Kolik adı verilen bu süreçle ilgili olarak Kolik Nedir? Nasıl Giderilir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Ortamın sıcak veya soğuk olması,
Bebekler bulunduğu ortamın sıcak olup terlemesine neden olması durumunda yada soğuk olup üşümesi durumunda ağlayarak haber verir. Bunu anlamak için oda sıcaklığını ölçebiliriz. Bebeğin bulunduğu odanın sıcaklığı 24 derece civarında olmalıdır. Yada bebeği karın kısmına dokunarak da bebeğin üşüdüğünü veya terlediğini anlayabiliriz.
Kucağa alınmak istemesi,
Özellikle bazı bebeklerin kucağa alışması sonucunda sürekli kucakta durma istemesinden dolayı ağlayabilirler. Tabi bu zamanla düzelecektir. Bu gibi durumlarda ana kucağı satın alarak hem bebeğinizi kucağınızda taşımış olursunuz hemde işleriniz rahatça halledebilirsiniz.
Sakinleşmek istemesi,
Yenidoğan bebekler çevredeki bir sesten yada yada çok fazla hareketlilik olması dıurumlarından rahatsız olabilir. Bu gibi durumlarda onu sessiz ve sakin bir ortama götürün. Bir süre sonra bu rahatlama ile uyuyacaktır.
Hasta olması,
Bebekler her duruma göre farklı bir ağlama şekli ile tepki vermektedir. Burada hasta olma durumunda ses daha yüksek ve acil bir ağlama şeklindedir. Böyle bir endişeye kapıldığınızda doktorunuza danışınız.
Bebeğin ağlamasını durdurmak için ne yapabilirim?
Öncelikle karnının tok ve altının temiz olduğunu kontrol edin. Bunlarla ilgili bir sorun değilse;
- bebeğinizi kucağınıza alın. Bebekler güvende hisetmek isterler. Bu yüzden anne kucağı onlar için en güvenli yerdir.
- Ortamın sesini ayarlayın. Eğer bulunduğunuz yer gürültülü ise gürültüyü azaltın. Eğer çok sessiz ise anne karnındaki seslere benze olan elektrikli süpürge, saç kurutma yada çamşır makinasının sesi gibi sesler onu anne karnında hissettirecek ve rahatlatacaktır.
- Bebeğinizi sallayın. Bebekleri sallamak onları sakinleştirip uykuya daldırır.
- Masaj yapın. Özellikle gaz sancısı çeken bebekler için masaj yapılması birinci önceliktir. Bu sayede bebeğin gaz çıkarması kolaylaşacaktır.
- Emmesi için ağzına emzik yada parmağınızı verin.