Ek gıdaya erken başlarsak ne olur ?
Öncelikle bu konuda soldan solan gelen şeytanın fısıltılarına uymamanızı tavsiye ederek başlamak istiyorum yazıma. Annenizin de , kayın validenizin de , komşunuzun da , en yakın arkadaşınızın da soldan soldan gelen öğütlerine yüksek sesle bir müzik açın ve duymayın güzel bayanlar. Siz bir annesiniz. Ve bebeğiniz için en sağlam bilgiyi araştırarak okuyarak belleğinize yerleştirmelisiniz. Ve bunu uygulamalısınız da . Bu konuda ülkemizde gerçekten çok büyük baskılar var. Çocuk doymuyor şundan ver biraz , aman ne olacak falan kişinin bebeği 4 aylıkken başladı maşallah turp gibi tombul tombul bir senin bebeğin mi değerli ???? yahu sende ne pimpirikli anne çıktın başımıza , he he sen mükemmel anne ol ????
Atın hepsini çöpe. Ben size anlatayım neden başlamamanız gerektiğini . Öncelikle şunu biliyorum , evet çok heyecanlısınız, biran önce başlamak istiyorsunuz. Gözlerinizi kapatın ve bebeğinizin sizi emdiği zamanki huzurunu hissedin. Memenize dokunuşunu , o sıcaklığı, size olan güvenini hissedin . O sizin ellerinize verilmiş savunmasız bir melek. Ona iyi bakmak zorunda olduğunuzu , bilinçsizce yapacağınız her yanlış şeyden bir anne olarak sizin sorumlu olduğunuzu düşünün . Bebeğiniz anne sütünden doyar. Doymadığını düşünüyorsanız bir test yapın. Günde en az 7 tane yumurta ağırlığında çişli bez çıkartıyorsanız bebeğiniz maşallah doyuyor. Ha doymadığınızı anladınız bu testten sonra. Panik yapmayın formül mamalar var . Evet katkı maddeli olabilir çokta masum olmayabilir. Ama inanın bebeğinize vereceğiniz katı gıdadan daha az zarar verir bebeğinize. Önce bunu net olarak anlayın güzel anneler❤️ bu süreçte anne sütü, formül mama ve en fazla doktorunuzun vereceği ek vitaminleri kullanıyor olmanız gerek.
Bebeğiniz emme refleksi ile doğar . Bunu üzerinden atması en erken 4 ayı bulur. Yani erken başlamış olsanız bile emme refleksinden dolayı kaşık yahut başka bir şeyle vereceğiniz ek gıdayı refleks olarak diliyle dışarı atar. Artı yutma refleksi zayıftır verdiğiniz ek gıdayı yutamayıp dışarı atacaktır. Yani bakın başlasanız dahi hüsran ile stres ile başlamış olursunuz.
Gelelim sağlık yönünden zararlarına.
❌ Ek gıdaya ne kadar erken geçilirse alerjik reaksiyon gösterme olasılığı okadar artmaktadır. Ve ortalama 3 sene sürmektedir.
❌ Erken ek gıdaya başlarsanız obezite olasılığı artar.
❌ Bağırsak sistemi ek gıdaya hazır olmadığı için bebeğinizde bağırsak florası sorunu oluşur. Yani bağırsak zarı incelir , geçirgenlik artar, ileride alacağı her zararlı gıda kana karışır , zeka geriliyi başta olmak üzere iştahsızlık, alerji, çölyak hastalığı , migren , iltihaplı eklem romatizması , gelişim geriliği , egzema gibi önemli bir çok hastalıkla karşılaşmış olursunuz.
❌ Anne sütünden erken ayrılır
❌ Bağırsak florası zarar göreceğinden dilde tat alma eksikliği oluşur (buda iştahsızlığı tetikler )
Bu maddeleri sayfalar dolusu yazabilirim. Ben yedirdim birşey olmadı laflarını duymayın artık. Yer yemez acile koşmayacaksınız tabiki . Zehir vermiyorsunuz sonuçta. Ama ya ileriki yıllardaki hastalıklarının sorumluluğunu almak ister misiniz ??? Hiçbir anne istemez. Bebeğinizin göZlerinin içine bakın ve bu masumluğu bozmayın . Siz harika bir annesiniz. Bebeğiniz sağlıkla büyüsün.
Ek gıdaya başlamak için;
Bebeğinizin desteksiz oturabiliyor olması gerek
Bebeğinizin emme refleksini kaybetmiş olması gerek
Bebeğinizin başını kendi başına dik tutuyor olması gerek
Sevgiyle 🙂