Gebeliğin 7. ayı yaklaşık olarak 25,5-30 haftaları arasına tekabül eder.
Annenin Gelişimi;
Anneler için önemli bir nokta bu aydan itibaren doğuma kadar bazı rahatsızlıklar sık rastlanabilir. Özellikle tansiyon düşmesi, bel ağrıları, acıkma ve yorgun hissetme bu rahatsızlıkların başında gelir.Bu ayda yalancı doğum ağrıları oluşabilir. Doğum ağrıları uzun süreli ve düzenlidir. Yalancı doğum ağrıları ise kısa süreli ve düzensiz olarak hissedilir. Ağrıların uzun süreli olması erken doğum riski anlamına geleceği için bu tür şikayetlerde doktorunuza başvurunuz.
Bu dönemde özellikle toplar damarlar karnın büyümesiyle basıya uğrar. Bu bası bacaklarda ödemlere ve hatta hemoroid, varis gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden uzmanlar, annenin dinlenme esnasında sol yanına yatmasını önermektedir. Bu sayede toplar damar üzerindeki bası azalmış olur.
Bu ayda annelere doktor tarafından Glikoz Tolerans Testi de denilen şeker taraması önerilir. Bilhassa iri bebeği olan, ailede şeker hastalığı bulunan annelere glikoz şekeri ile şeker tarama testi önerilir. Bu sayede annenin gebelikte oluşabilecek diyabet hastalığı tespit edilebilecektir. Bu ayda uygulanan bir diğer test ise kan uyuşmazlığı testidir. Özellikle kan uyuşmazlığı olan ebeveynlerin (anne rh(-), babarh(+) olan) bebeğinde uygulanmaktadır. Kontrollere göre kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.
Bebeğin Gelişimi;
Bebeğinizin boyu bu ay 32-39 cm arasında gelişirken kilosu 800-1.200 gram arasında gelişir. Bu rakamlar 7. ayın ilk haftası olan 24,5. hafta ile son hafta olan 30. haftalar arasında gelişimidir.
Bu ayda bebeğin elleri daha çok gelişecektir. Yumruk yapabilir ve vücudun farklı bölgelerini keşfetmek için kullanabilir. Bu aydan itibaren doğuma kadar bebek bilinçli olarak kaslarını çalıştırmaya başlar. Bebek doğduğunda hayati fonksiyonlarını devam ettirmesi için gerekli olan kaslar düzenli olarak çalışır. Akciğeri ve karaciğeri tam gelişmemiş olup halen gelişmeye devam etmektedir.