Temel olarak hamilelik hormonu olarak bilinen hCG hormonu; insan koriyonik gonadotropin olarak Türkçe’ye çevrilen Human Chorionic Gonadotropin kelimelerinin baş harflerini alarak kısaltılmıştır. Hamile olmayan bir kadında bulunmayan hCG hormonu (nadiren belli başlı durumlarda rastlanabilir), sperm tarafından döllenen yumurtanın, rahim duvarına yerleşmesinden sonraki günlerde plasenta oluşumu için ayrılan hücreler (trofoblast) tarafından üretilerek vücuda salınır.
Hamiliğin başlarındaki 8-9. günlere denk gelen hCG üretimi, 11. günde kanda tespit edilirken, yaklaşık 12-14 gün sonra da idrarda görülmeye başlar. Normal ve sağlıklı gebeliklerde hCG hormon düzeyi hamileliğin başlangıcından itibaren her 72 saatte iki katına çıkar ve 8-14. haftalar arasında en üst seviyeye çıkar.
Sağlıklı gebelik geçiren her bir kadının hCG hormon düzeyi birbirinden farklı olabilir.
14. haftadan sonra giderek azalan bu hormonun kandaki seviyesi, gebeliğin seyri ve bebek hakkında önemli bilgiler verir. Doğumdan sonra ise tamamen kaybolur. HCG hormonunun seviyesi çoğul gebeliklerde, tekil gebeliklere göre daha fazla olur. Eğer döllenme sonrası yumurta rahim yerine başka bir yerde (örneğin, fallop tüpünde) yuvalanırsa ki bu dış gebelik olarak bilinir, hormon seviyesi normal gebeliğe göre daha düşük olur.
HCG Hormonu Ne İşe Yarar?
Hcg hormonu temel olarak, plasenta tam olarak gelişene kadar onun üreteceği hormon olan progesteron hormonunun üretimini sağlar. Progesteron hormonu ise gebeliğin başlaması ve devamında hayati önem taşıyan bir hormondur. Bu hormon rahim içi tabakayı destekleyerek, gebeliklerin düşük ile sonlanmasını engellerken, erkek bebeklerin erkeklik hormonlarında ve testislerinin oluşumunda oldukça etkilidir. HCG hormonu, plasenta oluştuktan sonra ondan salınmaya devam eder.
hCG hormonu kan ve idrar testleri ile belli olur. Kan testlerinde, kandaki miktarı da ölçülebilirken, idrar testi sadece hormonun varlığı ya da yokluğu hakkında bilgi verir. Gebelik için yapılan idrar testlerinde sonuç pozitif ise kanda hcg hormonu vardır demektir, sonuç negatif ise hormon yoktur ve dolayısıyla gebelik oluşmamıştır.
Kanda hCG hormonu varsa idrar testleri pozitif sonuç verir.
HCG Hormonu Gebelik Haricinde Başka İpuçları da Verir Mi?
Bu sorunun cevabı kısaca evettir. Detaylandırmak gerekirse;
Kandaki hCG hormonu;
- Dış gebelik hakkında,
- Molar gebelik (Mol gebelik) hakkında,
- Gebelikte bebeğin Down Sendromu olup olmadığı hakkında,
- Yumurtalıklarda veya testislerde kanser olup olmadığı hakkında ipuçları verir.
Bebekte down sendromu durumunun tespitinde başka testlere de gerek vardır.
Hamilelik İçin hCG Hormonu Düzeyi Kaç Olmalıdır?
Son adet tarihinden itibaren kandaki hormon seviyesinin değerleri aşağıda verilmiştir;
3 hafta sonra: 5-50 IU/L (Gebeliğin 1. haftası)
4 hafta sonra: 50-500 IU/L (Gebeliğin 2. haftası)
5 hafta sonra: 100-10,000 IU/L (Gebeliğin 3. haftası)
6 hafta sonra: 1080-30,000 IU/L (Gebeliğin 4. haftası)
8-10. hafta aralığında: 3500-115,000 IU/L (Gebeliğin 6-8. haftası)
14 hafta sonra: 12,000-270,000 IU/L (Gebeliğin 12. haftası)
15-18. haftalar arası: 200,000 IU/L ve üzeri (Gebeliğin 13-16. haftası)
Haftalarınıza göre kanınızdaki hCG değeri verilen aralıktaki değerlerden daha büyükse çoğul gebelik(ikiz, üçüz ya da daha fazla) geçiriyor olabilirsiniz. Bunun yanında yüksek hormon düzeyi; molar gebelik ve down sendromu habercisi de olabilir. Bu konuda doktor kontrollerinizi aksatmamanız çok önemlidir!
Kadın ya da erkek fark etmeksizin yüksek hCG hormon düzeyi yumurtalık, testis, mide, pankreas, kalın bağırsak, karaciğer ve akciğer kanserleri hakkında da ön bilgi verir.
Haftalarınıza göre kanınızdaki hCG hormonu düzeyi verilen aralıktaki değerlerden düşük ise dış gebelik ya da düşük yaşıyor olabilirsiniz. Düşük hormon düzeyi testi erken yaptığınız anlamına da gelebilir. Ancak değer yükselmişken hızla düşüyorsa büyük olasılıkla düşük yaşıyorsunuz anlamındadır.
Düşük ile Sonuçlanan Gebeliklerde hCG Değeri Nasıl Olur?
Hamileliği düşük ile sonuçlanan kadınların hCH hormon seviyesi eğer başka bir hastalık yoksa 4-6 hafta içinde tamamen sıfırlanır.
Sağlıcakla kalın.
HCG Hormonu Makalesi İçin Faydalandığım Kaynaklar:
www.mumcu.com/424/
www.americanpregnancy.org/while-pregnant/hcg-levels/
http://www.webmd.com/baby/human-chorionic-gonadotropin-hcg#1