Bebek hayali kurdunuz, planlı bir süreç geçirdikten sonra kan testi yaptırdınız ve hamile olduğunuzu öğrendiniz. Bundan sonra önünüzdeki 9 ay 10 günlük süreyi dolu dolu yaşamak istemenizse çok normal. Bebeğinizi tanımaya başlayacak, onun ihtiyaçlarını hafta hafta takip edeceksiniz. Doğumdan sonra olacağı gibi doğumdan önce de bebeğiniz üzerinde hep sağlıklı kararlar almak isteyeceksiniz.
“Kaçıncı haftadan sonra spor yapılabilir, kaçıncı haftadan sonra rahatlıkla seyahat edilebilir?” gibi sorulara en doğru cevabı bulabilmek için doğru bir hamilelik hesaplama işlemi yapmanız gerekiyor.
1- Son adet döneminizin ilk günü
Hamilelik hesaplamalarında döllenme tarihi değil, son adet döneminizin ilk günü baz alınır. Bu tarih aynı zamanda hamleliğinizin ilk günü olarak kabul edilir. Hesaplama yaparken son regl tarihinden 3 ay geriye gitmek ve 7 gün eklemek yeterli olur. Ulaştığınız sonuç kesin olmamakla birlikte, hamilelik sürecindeki biyolojik etkiler nedeniyle doğum daha geç ya da daha erken olabilir.
Sizin için önemli olan uzman bir kadın doğum doktorundan alacağınız sağlıklı yönlendirmeler olacaktır.
Hamileliğin hafta hafta hesaplanması, hamilelik ayı hesaplamalarına göre daha doğru bir durum. Çünkü bebeğinizin gelişimi ve ihtiyaçları doktorunuz tarafından hafta hesabına göre tespit edilir.
2- Ultrasondan da hamilelik haftası anlaşılabilir
Hamile olduğunuzu öğrendiniz, son adet döneminize göre yaptığınız hamilelik haftası hesaplama işlemi de tamam. Sıra geldi doktor kontrolüne. Sizi hamilelik döneminiz boyunca takip edecek bir doktorunuz olmalı ve doktorunuzun size yapacağı uyarıları dikkate almanız gerekiyor.
Adet döneminizin tarihini unuttuysanız doktorunuzun yapacağı ultrason ölçümlerinde de hamilelik haftasını hesaplamak mümkün. Bu noktada önceden hamilelik haftasını hesaplayan anne adaylarının kafası farklı sonuçların çıkmasından dolayı karışabiliyor. Farklılık 1-2 gün, en fazla 1 hafta olarak göze çarpıyorsa önemsizdir. Bunun nedeni döllenme tarihinin tam olarak bilinmemesidir. Bebeğin normalden büyük ya da küçük olması durumu varsa gelişim sürecinde bir farklılık olduğu anlamına gelebilir. Bu konuda doktorunuzdan kesin ve net bir bilgi almalısınız.
3- Embriyo transferinde gebelik haftası hesaplama
Embriyo transferinde yani bilinen adıyla tüp bebek yönteminde hamilelik, 2 haftalık kabul ediliyor. Normal yoldan gerçekleşen gebeliklerde adet döneminin ilk günü hesaplandığı için, adetin embriyo transferinden 2 hafta önce başladığı düşünülerek hesaplama yapılır. Bunun nedeni, embriyonun net olarak büyüklüğü ve transfer tarihinin belli olmasıdır. Embriyo transferiyle gerçekleşen hamilelikte adet tarihini dikkate almak karışıklıklara neden olabilir.
Siz hangi yolla hamile kalırsanız kalın, sonuçta hamilesiniz. Hafta hafta gerçekleşecek değişikliklerde ilkadimlarim.com sizin yanınızda. Doğumdan önce ve doğumdan sonra hem kendiniz hem de bebeğiniz için faydalı bilgilere ilkadimlarim.com’dan ulaşabilirsiniz.