Süt içmeyin, çocuklarınıza da içirmeyin!!!
Süt ve süt ürünleri hakkında görüşlerimi artık birçoğunuz biliyorsunuz. Bu konuda çok katıyım evet. Gördüklerim, gözlemlediklerim ve araştırdıklarım dan sonra adını beyaz zehir olarak koyduğum hayvansal sütleri hayatımızdan çıkarmış olmanın mutluluğu içindeyim.
Çok net konuşacağım. Süt içmeyin, çocuklarınıza da içirmeyin. Süt kalsiyum, protein yönünden zengin besindir evet ama sağlığımıza bir faydası yoktur. Zaten sık tüketildiğinde ishal, karın ağrısı ve şişkinlik belirtileri ile kendini gösterir.
Süt neden zararlıdır?
1-) Öncelikle sütte bulunan şekerin(laktoz) sindirilebilmesi için vücudumuz laktaz üretmelidir. Bir insan doğduğundan itibaren anne sütündeki laktozu sindirebilmek için laktaz üretir. Ortalama 2,5 sene güzel bir şekilde laktozu sindirebiliriz. Daha sonra sütten kesildiğimiz dönemlerde vücudumuz Laktaz salınımını bitirir. Yani artık içilen laktozlu sütler vücudumuz tarafından sindirilemez. Bebeklikten çıktıktıktan sonra biz bu inek sütlerini içtiğimizde , vüdumuzda bunu parçalayacak enzim olmadığı için hazmedemeyiz. Hazmedilmeden bağırsaklara geçen bu süt şekeri buradaki bakteriler tarafından parçalanır ve buda yukarıda da söylediğim gibi karın ağrısı , ishal , şişkinlik yapar. Bu en basit zararı. Daha önemlisine geçelim
2-) inek sütünün içinde kazein adında bir protein vardır. Bu insan bedeni tarafından sindirilemez. Ve sindirilemeyen bu protein bağırsaklarımıza girdiğinde balgam yapıp bağırsaklarımızı tıkar. Zamanla bağırsak zarı dediğimiz bağırsak floramıza zarar vermeye başlar. Her içtiğimiz süt tekrar tekrar bağırsaklarımızda balgam olarak birikirken bağırsak zarımız incelerek geçirgen hale gelir. Bu zararlı halden sonra yediğimiz içtiğimiz her zararlı madde geçirgen bağırsağınızdan sızarak kana karışır. Ve haliyle beyin dahil tüm organlara yayılır. Günümüzde alerjik durumların artması , hemen hemen her ölümün nedeninin kanser olarak isimlendirilmesi, zeka geriliği, otoimmun hastalıklar, kas rahatsızlıklarının kökeninin nereden geldiğini sanıyorsunuz???
3-) Süt ve süt ürünleri kalsiyum içermesine rağmen ileri derecede asidiktir. Vücudumuzda mikropsuz iltihaba yol açarak eklemlerde şişme, kızarıklık, romatizmal ağrılara neden olurlar.
4-) Sütü çok tüketen erkeklerde prostat kanseri, kadınlarda da yumurtalık kanseri riski artar.
5-) Süt kolestrolü yükseltir. Kalp krizi , felç geçirdiyseniz sütten kesinlikle uzak durun mesela.
6-) inekler sütlerini bizler için değil buzağılar için yaparlar. Haliyle de ineklerin sütündeki proteinler bizler için değil buzağıların vücuduna göre yaradılmıştır. Buzağının bağırsak sisteminde bulunan kimozin, sütü önce lor haline getirip sonra parçalar. Bizim bebeklerimizde yada bizde kimozin enzimi bulunmadığı için bizler sindirememiş oluruz. Ve inek sütünü kullanan çocukların büyük bir bölümünde kabızlık veya tam zıttı olan ishal gibi sağlık sorunları gözlemleriz.
7-) Hee birde bunun kazamorfin boyutu var tabi ki; bildiğiniz morfin bildiğimiz eroin ile aynı etkiye sahiptir. Bu yüzden bebeklerimize verir vermez mest düşüp uyurlar . Doydukları için değil yani. Oluşan bu bağımlılık ileride sigara ve alkole bağlanmalarına davetiye çıkarır. Nörolojik bozukluklara yol açar (alzheimer,parkinson)
Otizm, şizofreni, damar sertliği gelişimi , yeni doğan bebeklerde ani bebek ölümü sendromu, çocuklarda şeker hastalığı, algılama ve öğrenme bozukluğu
Ayrıca kategorize edersek sütler A1 ve A2 sütleri olarak 2 ye ayrılır. Şimdi size bunları anlatayım.
A1 sütleri inek sütü , manda sütü , koyun sütü
A2 sütlerianne sütü, keçi sütü,eşşek sütü, at sütü , deve sütü
Sütteki proteinler
%80 kazein
%20 whey deniliyor
Burdaki A1 gurubunun kazeininin bizler tarafından sindirimi zordur, hatta laga luga yapmadan direk sindiremez diyoruz. Hele ki bağırsak geçirgenliği olan insanlarda tamamen sindirilemez. Bir çoğumuz da farkında değiliz ama bağırsak geçirgenliği sendromunun tam da içindeyiz.
Yine de sizlere bir alternatif vericem. İlle de süt süt diyorsanız keçi sütü A2 grubundandır ve sindirilmesi daha kolaydır.
Size bir bilgi daha vereyim. Marketlerden alınan pastorize UHT sütler 150-160 derecelere kadar saniyeler içerisinde yüksek basınç ile ısıtılır. Bu uygulamalardan sonra sütten geriye sadece yüksek ısıya dayanıklı olan kazein kalır.
Yani ne yaparsanız yapın o kazeini yok edemeyeceksiniz. Ve bizler UHT li sütler alırken o yüksek ısıda sütün yağı gider, kazeinin formu değişir, GDO demeye gönlümüz varmıyor ama ona benzer bir formdur bu.
Daha fazla yazmak isterdim ama uzun yazıları kimse okumayı sevmez diye kısa kısa geçtim hepsini. Umarım açıklayıcı olmuştur yazım
Yorumlarınızı merakla bekliyorum
Yorum yapılmamış
Ev yogurdunu siz o zamn keci sutunden mi yapiyorsun elif hanim ama enese Hindistan cevizi sutu verdiginizi biliyorum
Ben sadece pirin unu yaparken bide meyva puresi yaparken az bi miktar kullanıyorum 14 aylik oglum
Saskinim gercekten elif.eline emegine saglik cok tsk ederim
Yahu pastalar borekler hep kutu sutlerden yapiliyor.ee keci sutunu herdaim bulamiyorz .bunlar bahane deil ama nasil uzaklasicaz bilmyrm we insanlari nasi ikma edicez
faydalı ve mantıklı şeyleri hep severim..teşekkürler
Peki bu sadece sütte mi geçerli yani peynir falanda mı verilmemeli
Süt ve süt ürünlerinde geçerli olmakla beraber keçi sütünden yapılan yoğurtta maya devreye girdiği için kazein kırılıyor. Ben oğluma keçi sütünden yaptığım yoğurdu veriyorum mesela ???? Keçi sütünü de madodan alıyorum
Yorumunuz için ben teşekkür ederim ????
Evet malesef bu konu intihar sebebi ???? Badem yada hindistan cevizi sütü ile yapıyorum ben mesela. Oda çok pahalı. Sitemde badem sütünü evde nasıl yapabiliriz diye yazım var ek gıda kategorisinde. Hem çok basit hem de güvenilir ????
Ben teşekkür ederim değer verip okuduğun için ????
Azı ile çoğu inanın hiç farketmiyor. Migrostan hindistan cevizi sütü alın onunla yapın ????
Evet ???? İnstastoryden hep paylaşıyorum yaptıkça ???? Madodan alıyorum keçi sütlerini. ???????????????????????? süte yoğurda peynire vereceğim parayı oraya vermiş oluyorum aslında başabaşız ????
öğrenmenin yaşı yok. hep derdim ablam küçükken çok inek sütü içmiş boyu ondan uzun diyee ???? şimdi onun boyinu genetiğe mi bağlayayım ????????
Kesinlikle hak veriyorum size teşekkürler ????????
Bir de son yaptığınız çorbanın tarifini yazarsanız sevinirim ????????
Peki elif hanım herşey doğru olduğunu varsayıyorum ama siz kucukken hiç mi içmediniz ben bu kadar sizin anlattığınız kadar korkunç olduğunu kabul edemiyorum onca doktor var herşeyi geçtim calsiyum almadan büyüdüm demeyin bana herşeyi içinde var bu süt ve ürünleri biraz bana abartı gelmedi değil.
Ahahahha yok kuzum sütteki vitaminleri proteinleri kalsiyumu almış evet ama ne yazıkki yukarıdaki zararlarını da almış olmalı????
Ben teşekkür ederim ????
Tabi yarın eklerim inşallah ????
Hepimiz küçüklen içtik dibine kadar kimse bunu inkar edemez. Bu saydığım zararlar bir kere içmeyle acile taşınacak kadar kısa sürede karşımıza çıkmaz. Yıllardır içtiğimiz ve sindiremediğimiz kazein bağırsaklarımızda balgam olarak birikti durdu. Bağırsak zarımızı inceltip geçirgen hale getirdi. Şuan yediğimiz her zararlı gıda bağırsak zarımızdan geçerek kana karışıyor. Ve beğin de dahil olmak üZere tüm organlarımıza yayılıyor malesef. Son dönemlerde neden herkes kanserden ölüyor. Yada neden insanlarda duymadığımız yeni hastalıklar türüyor şekil değiştirerek. Bu kazeinler kimbilir hangi organımızın arkasında saklanmış ta bir gün karşımıza çıkacak acaba ben de çok merak ediyorum. Oyüzden bas bas bağırıyorum kemik suyu için içirin. Probiyotik gıdalar tüketin. Başka türlü onarılması mümkün değil çünkü. Ayrıca yazdıklarım tamamen bilime dayalı , araştırmalar sonucunda ortaya çıkan sonuçlar. Tabiki bu yeni bilgiye alışmamız zaman alıcak ama henüz bir sorunumuz yokken önlem alma şansımızın olduğunu düşünüyorum ????
Eline sağlık içtikten sonra karın ağrısı gaz sancısı yapan bu mereti oğluma vermeyi hız bir zaman düşünmemiştim sende zihnimi kurcalayan bu fikri öyle güzel aciklamissin ki çok sağol.. kalsiyumu alacağımız öyle çok alternatif var ki bu bir sebep değil sütü savunmak icin
Doğru yolda yürümene sevindim canım sağlıklı nesiller istiyoruz ????????
Bende hergün kızıma hem kahvaltıda süt içiriyordum hemde beslenmesine koyuyordum okuyunca tüylerim ürperdi resmen kızımı zehirliyormuşum gibi hissettim keşke keçi sütünüde her yerde bulabilsek küçük süt olarak sadece inek var maalesef ????Bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederim canım
Elif merhaba, yazılarını okudum. Süt alerjisine sahip bir çocuk annesi ve beslenme konusunda hassas bir anne olarak yazdıklarının referans adresini merak ediyorum. Bilgilerin çok kesin ve net. Ancak bunlar hangi araştırmalarla kanıtlanmış bilmek isterim. Kullandığımız protein kaynağı besinlerin nereden temin edildiği, hangi tavuk hangi yumurta hangi et olduğu konusu benim nazarımda çok daha önemli. Seçeneğim sadece marketse almamak benm için daha mantıklı. Hindistan cevizi sütü badem sütü gibi besinlerin uzun vadedeki etkilerini bilmiyoruz aslına bakılırsa popüler olduğu için de biraz hoş geliyor kulağa. Bizim iklimimize uygun olmayan besinler o iklimde yaşayanlarla aynı yararı vermiyor bize. Chia tohumu da bu ürünlerden biri mesela.. faydalarından bahsediliyor ancak bınlar kısa vadeli etkiler. Amerikada yapılan plumsız sonuçları ile ilgili araştırmalar var. Keçi sütünü ben de kullandım ama keçiden sağıldıpına emin olduğum kaynaklardan temin ettim. Migros, mado vs beni hiç mi hiç tatmin etmiyor. Piyasadaki bı tarz ürünler malesef ki %100 katkısız değil. Yani %100 keçi sütü olmuyor içerisine inek sütü katıyorlar. Esas korunmamız gereken nokta katkı maddesi içeren paketli gıdalar. Bir de fikir beyan etmek istediğim özellikle bir konu var, yazılarında geçen psikolojik bağımlılık, sütün eroinle eşdeğer olması, otizm, şizofreni, alzheimera sebep olması hakkında daha hassas ve esnek ifadeler kullanmanı tavsiye edeceğim bir psikolog olarak. Eroin adını kullanmak yerine bağımlılık yapıcı madde demekte fayda var. Bu ve bunun gibi gelişimsel bozukluklar ve beyin hastalıkları için süt gibi bir sebepten bahsedemeyiz. Çünkü bu kompleks yapının etyolojisinde genetik faktörlerden tut ailesel etkenler, nöropsikolojik eksiklikler gibi sayabileceğimiz biçok neden mevcut. Otizmin sebebi henüz bulunabilmiş değil. Hipotezler bize mutlak doğruyu vermiyor. Varsayarsak aşı için de aynı şeyi söylemeliyiz ve hiçbirini yaptırmamalıyız. Nihayetinde son noktada kendi insiyatifimizi kullanmak durumundayız kar zarar hesabı yaparak. Amacını faydalı olmak bilgi vermek olduğunu düşünerek anlayışını ve hassasiyetini bekliyorum. Enes kuzuyu da öpüyorum. Sevgiler..
İnek sütüne talep olduğu kadar keçi sütüne de talep olduğu zaman hrm üretimi artacaktır hemde fiyatı artıcak. Zararın neresinden dönsek kardır diyip önümüze bakmakta yarar var ????
Merhaba canım , öncelikle zaman ayırıp yazımı okuduğun için teşekkür ederim ???? Ben tıbbı laboratuvar mezunuyum. Birde veteriner sağlık bölümü mezunuyum. Sağlık adına nacizane alt yapımı oluşturduktan sonra çok çok uzun süren ve sürmeye devam edecek araştırmalarda bulundum, bulunuyorum. Araştırmalarımı yaparken tamamen önemli üniversitelerin bilimsel sonuçlarından yola başlayarak ( yurtdışı-yurtiçi) ve kendi ülkemde bu konu üzerine uzun zamandır çalışan hocalarımızdan da destek alarak kendimi tamamen hazır hissettiğim, aklımdaki soru işaretlerini çoğunlukla giderebildiğim anda yine değerli hocalarımında gözetimi altında paylaşımlar yapmaya başladım. İnsan evladıyız eksiklerimiz illaki var. Fakat süt hakkında araştırma yapmaya başlamamın amacı önce okuduğum bölümden dolayı alt yapı bilgisini edinmemle başladı. Sütün içerisindeki laktoz, kazein gibi şeker, protein lerin insan vücudu tarafından sindirilmesinin mümkün olmadığını zaten çoğumuz biliyoruz.
Gelelim Hastalıklara olan etkilerine. Kazein bağırsaklardaki bakteriler tarafından sindirilemeyince bağırsaklarda uzun sürelere yayılarak balgam halinde birikir. Bu birikme sonunda bağırsak zarı incelir ve geçirgen bağırsak sendromu dediğimiz tedavisi zorlu, uzun bir sürece ihtiyaç duyan hastalık oluşur. Bu hastalıkta dışarıdan aldığımız en ufak katkı maddesi , zararlı gıda geçirgen bağırsak zarımızdan geçerek kanımıza karışır. Ve malesef ki tüm organları dolaşan bu kan en son beynimize de ulaşır. Zeka geriliği, otizim , otoimmun gibi çaresi olmayan kısmen genetiğe bağlı hastalıklar oluşur. Beraber fikir alışverişinde de bulunduğumuz , kendisi de geçmişte bir otoimmun hastası (çaresi malesef tıpta yok) olan uzman veteriner Hakan reşat Kiraz hocam ında uyguladığı süt ve süt ürünleri ve guluten diyetinden sonra hastalıklarından tamamen kurtulduğu , yani bağırsak zarını tedavi etmenin aslında bu tarz hastalıkların da sonlandırdığının ilk kanıtı oldu benim için.
Ve sonra içine kız kardeşim girdi olayın. Oda otoimmun hastasıydı (miyaztenia gravis) onunda çaresi yoktu tabiki. Aynı uygulamayı kız kardeşime de uyguladıktan sonra 6 ay kadar bir sürede bağırsak zarının kalınlaştığı, 1 yıl sonunda da vücudundan tamamen bu kirli kanı temizlediğine de şahit olunca (bağımlı olduğu ilaçları tamamen bıraktıktan sonra) buda bizim 2. Kanıtımız oldu. İltihaplı eklem romatizması olan annemde (romotaid artrit ) bu sayede ilaçlarını bırakacak seviyeye gelince 3. Kanıtımızda olmuş oldu. Hatta uzun süredir kontağımız devam eden bir takipçim var. Oğlu egzema hastası ve yıllardır çare bulunamamış , beraber diyete başladığımızda çok kısa sürede oğlundaki yaraların kuruduğunu duydum. Bunlar bizim için harika kanıtlardı. Ve oğlum doğduktan sonra da onun bağırsağını geçirgen hale getirmemek için hep bu diyetle besledim. Süt ve süt ürünleri yok, guluten kesinlikle yok. Zaten tavuklarkmız etlerimiz kayınvalidem tarafından gönderiliyor köyden. Tek beslenme tarzımız.et,yumurta,balık ve sebzeler. Kazamorfin konusuna gelince canım evet yapısal testlerini de bildiğim için rahatlıkla konuşabiliyorum bu konuda.
Uzm.doktor murat kınıkoğlu nunda üstüne basa basa dediği gibi eroin etkisi yaratıyor.
Bukadar çok hastalığın süt ve süt ürünlerini artı gluteni hayatından çıkartarak iyleştiyine birebir tanık olan ben olarak artık bukadar net konuşmak istiyorum. Güzel yorumun için çok teşekkür ediyorum , çok mutlu ettin beni ???? Bu arada sayfamda anne piskolojisi diye bir konu vardı. Bu siteyi ilk açtığımızda deneme olarak bir yazı paylaşmamız gerekiyordu. Hazırda yazım olmadığı için internetten öyle gelişi güzel kopyala yapıştır yapmıştık. Sonrada öyle unutmuşuz kalmış sitede ???? Sildik şuan ???? Kendi yazım değildi yani ????
Elif hanım yazınızı okudum bu konuda birçok yazı okudum haklı boyutlarınız var ancak bahsettiğiniz Hindistan cevizi sütü badem sütü malesef cok pahalı inek sütüne alternatif önerdiğiniz keci sütünde fazla tüketiminde folik asit eksikliğine neden oluyor bu durumda keci sütü de risk grubuna giriyor bence bu durumda öneriniz ne olabilir