Öncelikle bir önceki yazımda ‘süt içmeyin çocuklarınıza da içirmeyin ‘ diye yazı yazmıştım. Zaman ayırıp , değer verip okuyan herkese çok teşekkür ederim. Açıkçası hemen hemen hepimizin ilk defa duyduğu bu konuya gelecek tepkilerin sert olacağını düşünmüştüm ama çok şükür herkes olgunlukla karşıladı. Gerek instagram da resim altındaki yorumlarda gerek sitemdeki yorumlarda gerek te dm den gelen yorumlarda çok az soru başlığı toparlandı. Yani herkesin aklına gelen ilk sorular ;
1-) Süt ve süt ürünleri kullanamayacaksak bebeklerimize illaki uyumadan önce birşeyler vermek zorunda olduğumuzu düşünürsek ne verebilmeliyiz???
Toplum olarak o kadar süt içmeye içirilmeye alışmış bir milletiz ki süt içme dediğimiz insanda ister istemez küfür etkisi yaratıyor nasıl yani? Sen ne diyorsun? Ağzından çıkanı kulağın duyuyor mu ? Süt bu süt !!!!!!! Hepimizin aklından geçenler bunlar oldu ilk duyduğumuzda ben de dahil işte bunların hepsi sütteki kazamorfinin suçu. Damarlarımıza okadar empoze edilmiş ki kazamorfin ister istemez çıldırıyoruz. Çünkü o bir morfin. Bağımlılık yapar hem fizikmen hem de piskolojikmen.
Şimdi illaki yatmadan önce bebeklerimize birşeyler vermek zorunda olma güdümüzden yola çıkarak şunu söyleyeyim. 1 yaşını geçmiş bebeklerimize birşeyler içme ihtiyacını önce biz hisseder sonra da bebeklerimize hissettiririz. Ben buna çare olarak hindistan cevizi sütünü buldum. Besin değeri bakımından yazmıyorum şuan tamamen piskolojiyi bastırmak adına . Tabi besin değeri de yanımıza kar olarak kalıyor. (Hindistan cevizinin besin değerleri ayrı bir başlık konusu) bu soruyu geçiyoruz
2-) bebeğim süt ve süt ürünleri kullanmaz ise kalsiyumsuz kalır mı ?
Bu yazımdada bebeğinizi sadece kalsiyumsuz değil sütte bulunan bütün vitamin ve mineralleri yazarak daha geniş kapsamda anlatıcam.
1-) 100ml işlem görmemiş sütte (işlem görenlerde sıfır besin vardır) günlük almamız gereken kalsiyum miktarının %11 i bulunur.
Sitemde sağlık bölümünde yazdığım yumurta kabuğu yazısını okuyarak daha geniş bilgiye sahip olabilirsiniz. Buradada özet geçeyim. Kaynatıp rondodan geçirdiğiniz 1 yumurta kabuğundan yaklaşık 1 çay kaşığı kadar kabuk tozu elde edersiniz. Bu tozu çay kaşığının ucu kadar bebeğinizin çorbasına katarsanız günlük almanız gereken kalsiyumun tamamını elde edersiniz.
Ayrıca 100 gr taze dereotu günlük almamız gereken kalsiyum miktarının %21 ini karşılar (sütten daha fazla )
Ayrıca oğluma sürekli kullandığım 100 gr kavrulmuş susam günlük kalsiyum miktarının %100 ünü karşılar. 1 yemek kaşığı kadarı %9 unu karşılar. (Her sabah kahvaltısına 1 tatlı kaşığı eklerim)
Ayrıca kavrulmuş 100 gram badem günlük alınması gereken kalsiyum miktarının %27 sini karşılar. (Bakın hep inek sütünden fazla )
Özetlemek gerekirse ıspanak, brokoli, asma yaprağı , roka , tam buğday ekmeği , toz acıbiber , kıvırcık lahana gibi gıdalar da yüksek kalsiyum değeri taşıyan ve evimizde sofralarımıza yabancı olmayan besinlerdir. Aslında biz gereken kalsiyumu farkında olmadan bebeklerimize her gün yaptığımız besleyici çorbalar ile veriyoruz.
Sütte bulunan diğer vitaminler
A vitamini %2
D vitamini %10 (takviye alıyorlar zaten)
B1 vitamini %3
B2 vitamini %11
B3 vitamini %1
B6 vitamini %6
B9 vitamini %9
B12 vitamini %7
B5 vitamini %4
Gördüğünüz gibi diğer bütün vitaminler B vitaminleri bunları da zaten yeşil yapraklı sebzelerden , hindistan cevizi sütünden , badem sütünden yeterince alabiliyoruz.
Bir bardak badem sütü E vitaminin günlük almamız gereken miktarının %125 ini karşıladığını da biliyor musunuz.
Gelelim sütte bulunan proteine
1-3 yaş arası çocuklarda günlük alınması gereken protein miktarı 15-18 mg dir . 2 yumurta da 14 mg protein vardır. Ayrıca tahin susam,kümes hayvanları, kırmızı et , balık ta önemli protein kaynaklarımızdandır.
Uzun lafın kısası biz zaten ek gıdaya geçtiğimiz anda süte ihtiyacımız kalmıyor. Gereken her şey günlük menülerimizde var.
3-) sütteki kalsiyum insana yararlı mı ?
En önemli konu da bu tabi. Sütte kalsiyum olduğu doğrudur ancak söylendiği gibi kemiklere iyi gelmez. Aksine kemik kırıklarını arttırır. Günde 1 bardak süt içenlerle günde 3 bardaktan fazla süt içenler kıyaslandığında çok süt içenlerde kalça kırıklığının daha fazla olduğu gözlenmiştir. Yanlız kalça kırıklığı artmaz kadınlarda kalp krizinden ölme riski %15 artar. Kanserden ölme riski de %7 artar.
Eklem romatizması en çok sütü bol tüketenlerde görülür. Buda yanlış bilinen doğrular gurubuna eklensin artık.
En kötü ihtimal keçi sütü tüketin, onunla yoğurt mayalayın.
Keçi yoğurdu bulamıyorsanız inek yoğurdu ile mayalayın . Zamanla mayaladıkça keçiye dönüşüyor zaten ????
Sağlıkla kalın ????
Yorum yapılmamış
Alternatif anne zihnine sağlık..Gece illa bir süt icirip yatırmak mi gerekiyormuş bebeleri ben bunu bilmiyordum iyiki de bilmiyormusum ????????
Canım el olarak doktorların bas bas bağırdığı bir şeyi eklemek istiyorum gün de 1 bardaktan fazla süt tüketimi kansizligi arttırır.. Madem bu kadar yan etkileri var zararı çok hayatımızdan cik git sutler cık git yallah sutler yallah sutler ????????????