Bebeğinizin ilk banyosu sizin için çok endişe verici ve stresli olsa da zamanla bu bir eğlenceye dönüşmektedir. Özellikle yeni anne olanlar için en önemli tavsiye tecrübeli bir anne ile birlikte ilk banyosu yaptırılmasıdır. Böylece sonraki banyolarda bebeği nasıl tutacağınızdan nasıl yıkayacağınıza kadar çoğu şeyi görmüş ve tecrübe etmiş olacaksınız. Burada önemli olan tecrübeli annenin gözetiminde sizin yapmanızdır. Yani yardım almanızdır. Bu şekilde yapabileceğinizi görerek sonraki banyolarda daha rahat olabilirsiniz. Eğer etrafınızda yardım edecek tecrübeli bir anne yoksa eşinizle birlikte aşağıdaki adımları takip ederek banyo yaptırabilirsiniz. Zaten annelik içgüdünüz size yardımcı olacaktır.
Bebeğin banyosunu yaptırmadan önce bazı önemli noktalara değinmek gerekirse öncelikle suyun sıcaklığı ve odanın sıcaklığının iyi ayarlanması gerekir. Oda 22-26 derece civarında, banyo suyunun sıcaklığı ise 36-38 derece arasında olmalıdır. Suyun sıcaklığını termometre ile ölçebilirsiniz yada klasik yöntemle dirseğinizi suya sokarak yakmayacak sıcaklıkta olmalıdır. Bebeğin karnı açken banyo yaptırılması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Banyo için gereken malzemeleri ayarladıktan sonra bebeğinizi soyun. Bebeğinizi soymaya alt giysilerinden başlarsanız bebeğinizi üşütmezsiniz. Bu arada bir yandan bebeğinizin üzerini çıkarırken onunla konuşun bu onu rahatlatacaktır.
Bebeğin banyosu için gerekli olan malzemeler; banyo küveti (olmasa da olur fakat büyük rahatlık sağlayacaktır), küvet filesi, şampuan-sabun (yeni doğan bebekler için özel olanları mevcut), banyo lifi, bebek yağı, bebek havlusu, temiz bez ve giysiler.
Yıkama ve Tutuş
Bebeği yıkarken önce başının arkasından destekleyerek tutmanız gerekiyor. Henüz başını kontrol edemediği için buna dikkat etmelisiniz. Önce bebeğin tüm başı hariç tüm vücudunu ıslatmalısınız. Sonra gövdesinden başlayarak ayaklarını ve kollarını yıkamalısınız. Ardından sırtını çevirerek aynı şekilde gövdeden başlayarak yıkamalısınız. En son olarak başını yıkamalısınız. Burada dikkat etmeniz gereken konu ise başını yıkarken kulaklarına su gitmemelidir. Bunun için elinizle kulaklarını kapatmanız gerekmektedir.
Bebeğinizi yıkadıktan sonra onu havlusunun üzerine yatırarak yumuşak hareketlerle kurulayın. Bebeğinizin cildinin henüz çok hassas olduğunu unutmayın. Bebeğin gövdesini kuruladıktan sonra temiz ve yumuşak bir bez yardımıyla önce yüzünü, göz pınarlarını ve çevresini temizleyin. Sonrasında kulak arkası ve kepçesini kurulayın.
Kurulama işlemi bittikten sonra bebeğin cildinin korunması için bebek yağı sürmelisiniz. Avucunuza bir miktar yağ alarak bebeğin yüzü hariç olmak üzere boynu ve koltuk altı da dahil vücuduna sürmelisiniz. Bunları olabildiğince hızlı yaparak bebeğinizi üşütmemeniz gerekmektedir.
1 Yorum
Pingback: Bebeğin İlk Banyosu Ne Zaman Yaptırılmalı? | Anne Tavsiyesi