Bu makalemde 9 haftalık gebelik döneminde bebek ve annede meydana gelen değişikliklerden bahsedeceğim.
Halk arasında hamilelik zamanı aylar ile ifade edilse de (aaa, hamile misin? Kaç aylık? Sorusuna, 2 aylık, 5 aylık gibi cevaplar verilir) doktorlar bebeğin gelişimini hafta hafta takip eder ve bu da özellikle yeni anne olacak anne adaylarının kafasını karıştırabilir. Örneğin; bebeğim 27. haftalıkken kaç aylık oluyor? gibi sorular takılabiliyor akıllarına… Burada bu karmaşıklığa bir çözüm getirelim.
Gebelik Takvimi ile kaçıncı haftanın, kaçıncı aya denk geldiğini kolaylıkla bulabilirsin.
Bazen de günler ve haftalar karıştırılır. Mesela son adet tarihi 14.07.2015 olan bir hamilenin hesaplayıcı ile hesaplandığında 14.02.2016 tarihinde 30 hafta+ 5 günlük hamile olduğu, bunun da 31.hafta demek olduğunu anlamamız gerekiyor.
Bu durumu da tablo ile basitleştirelim…
Ön bilgilerden sonra gelelim 9 haftalık gebelik döneminde yaşananlara…
Yukarıda da belirttiğim gibi artık hamileliğinin 3. Ayındasın. Bu ayda bebeğin artık yavaş yavaş insan suretine bürünüyor.
9 Haftalık Gebelik ve Bebek
9 haftalık gebelik döneminde halen embriyo olarak isimlendirilen bebeğinin boyu yaklaşık 2 – 2.5 cm iken ağırlığı ise 2 gram kadar. O, bu haliyle bir üzüm tanesi kadar. Bebeğinin 6. hafta öncesinde oluşan kısa ve minik kuyruğu 9 haftalık gebelik döneminde kendiliğinden kaybolur.
Yüz: Bu hafta bebeğinin yüzünde burnu, ağız ve dudakları tamamen şekillenmiştir.
Göz Kapakları: Bebeğinin göz kapakları oluşmuştur ancak henüz kapalı olup 26 – 27. haftaya kadar açılmayacaklar.
Kulak Memesi: Bu haftada bebeğinin kulak memeleri dahi oluşur.
Parmaklar: 9 haftalık gebelik döneminde bebeğinin parmakları belirgin hale gelmiş, birbirinden ayrılmış ve uzamaya başlamıştır. Giderek kasları geliştiği için eklemleri, bilekleri bükülür ve hareket eder haldedir. Yumruk ve tekmeleri atmaya şimdiden başlamış olsa bile sen henüz bunları hissedemezsin 🙂
Omuzlar: Bebeğinin omuzları, dirsekleri, bilekleri, dizleri ve ayak bilekleri hareket etmeye başlamıştır.
Bunların haricinde 9 haftalık gebelik döneminde bebeğin göğsü ve karın boşluğunu birbirinden ayıracak olan diyafram şekillenmeye başlamıştır. İdrar torbası ve idrar yolları ise sindirim borusunun alt kısmından ayrılmaya başlar.
Belki bu hafta hayatının en heyecanlı anlarından birini yaşayabilirsin. Doktor muayenesinde doktorun bebeğinin kalp atışlarını dinletebilir sana. Ben hala dün gibi hatırlıyorum o anı. O eşsiz ve tarifsiz duyguyu anne olmayı arzulayan tüm kadınların işitmesini canı yürekten dilerim.
Yukarıda da ifade ettiğim gibi artık insan suretini almaya başlayan bebeğinin ayrıca;
- Kalbi dört odaya bölünmüş ve kapakçıkları ufak ufak çalışmaya başlamıştır.
- Embiriyonik kuyruğu tamamen kaybolmuştur.
- Cinsel organı oluşmuştur ancak cinsiyeti öğrenilecek kadar belirgin değildir. Günümüzde bebeğin cinsiyetini 3-3,5 aylık iken öğrenme şansımız var.
- Gözleri tamamen şekillenmiş ve göz kapakları kapalı bir şekilde gözlerinin üzerine konumlanmıştır.
- Ayrıca bebeğin eşi olarak bilinen Plasenta bebeğinin hormonlarını üretebilecek olgunluğa erişmiştir.
Koryon Villuslar: Plasentanın bir bölümünü oluşturan mikroskobik parmaksı uzantılar.
Hamilelik esnasında bebeğin gelişiminde görülen anormalliklerin sebebini anlamak için 9 ila 13. haftalar arasında yapılan Koryon Villus Biyopsisi (CVS) özellikle bebeğin Down Sendromlu ya da her hangi bir genetik hastalığın olup olmadığını tespit etmek açısından önemli bir testtir.
9 Haftalık Gebelik ve Anne Adayının Yaşadığı Değişimler
Henüz hamile gibi görünmesen de hamileliği hissetmeye başladığın haftalardasın diyebiliriz. Hormonlarının değişmesiyle birlikte hem fiziksel hem de psikolojik değişimler sana rahatsızlık verebilir.
9 haftalık gebelik döneminde ruhsal olarak gel-gitler yaşaman normaldir ve bu 3. ayın sonuna kadar sürebilir. Fiziksel anlamda da göğüslerinin dolgunlaşması ile birlikte belinin biraz kalınlaştığını fark edebilir ayrıca mide yanması, mide bulantıları ve hazımsızlık gibi problemlerle karşılaşabilirsin. Ayrıca rahim her geçen gün bebeğinin gelişimi ile beraber büyürken idrar torbasına baskı yapmaya başlar. Bu da anneye çok sık idrara çıkma ihtiyacı hissettirir.
9 haftalık gebelik döneminde düşükler yaşanabilir. Bu nedenle annenin fiziksel ve ruhsal olarak sakin olması hem bebek hem de anne açısından ciddi derecede önemlidir.
Ayrıca bu haftalarda kilo aldığını düşünürsen bunun nedeni büyük ihtimalle vücudundaki artan kan miktarı ve vücudunun sıvı tutmasından kaynaklanır.
Gebeliğini bu hafta öğrenmişsen en yakın zamanda bir kadın doğum doktorundan randevu alarak muayene olmanı tavsiye ederim.