Her genç kızın hayalidir anne olmak ve beklenir her yeni evlenen çiftten dünya tatlısı bir bebek. Bir bebek aslında bir insan demek. Sevgili anne adayı, insan ne demek?
Necip Fazıl Kısakürek “Bir Adam Yaratmak” adlı eserinde hikayenin baş kahramanı Hüsrev’e şöyle dedirtir:
-…Siz analar, dünyaya bir evlat getirirken düşünmez misiniz? Düşünmez misiniz insan nedir diye?…
Bir çok açıdan incelenmiş insan bu zamana kadar; felsefik, psikolojik, fizyolojik vb… Hepsinde de farklı tanımlamalar yapılmış, sayısız kitaplar yazılmış, insan için. Bu böyle uzar gider. Ama sen,
Hamileyken bir düşün!
“Benim içimde bir insan var.” diye. Ben herhangi bir işle uğraşırken içimde ne mucizeler oluşuyor, o kalp benim iradem olmaksızın var olup, atmaya başlıyor. O beyin, nasıl karmaşık, cevabı bulunamayan bir bilmece gibi. O eller, ayaklar, minicik gözlerdeki o incecik damarlar…
Ne kadar hikmet dolu, ne kadar eşsiz bir dönemden geçmektesin. Düşün ve tefekkür et lütfen!
Bu yazımla birlikte bebeğin anne rahmine düşüşünden itibaren doğumuna kadar geçen süreçte meydana gelen değişimleri hafta hafta yazı serisi şeklinde yayınlayacağım. İlk olarak hamileliğin birinci haftasından 8.haftanın sonuna kadar olan dönemde meydana gelen gelişim sürecini anlatarak başlayacağım.
İlk önce şunu ifade edelim;
Hamilelik serüveni hafta hafta incelendiği için doktorların baz aldığı hamilelik başlangıç tarihi anne adayının son adetinin başladığı ilk gündür. SAT diye kısaltılır. Muayenelerde sorulur.
İlk 4 hafta
Son adet tarihi baz alınarak hesaplanan hamileliğin ilk bir ayında bebeğin oluşumu için hazırlıklar söz konusudur desek yanlış olmaz. Aslına her şey annenin olgunlaşmış yumurtasının atılarak Fallop kanalı tarafından yakalanıp, içine alınmasıyla başlar. Adet kanamasının başladığı günden yaklaşık 14 gün sonra gerçekleşen bu olay aslında düzenli adet geçiren her bayanın yaşadığı rutindir. Ne var ki 24 saat kadar canlı kalabilen bu olgunlaşmış yumurta, 200-400 milyon rakibin arasından sıyrılarak içeri girmeyi başaran ve giriş esnasında kuyruğunu kaybederek baş kısmı şişmeye başlayan bir sperm hücresi ile birleşir ve kaynaşarak tek bir hücre halini alırlar.
Yumurta ve spermin birleşmesinden zigot adı verilen tek hücre oluşur. Zigot, Fallop Kanalı içinde ilerlerken hızlı bir şekilde sürekli bölünerek çoğalmaya başlar.
İlk haftanın özeti;
Döllenmenin ardından yaklaşık 4-5. günde yumurta rahme ulaşır ve artık 100 hücreli, ortası sıvı dolu gözle görülemeyecek kadar küçük bir top şeklini(Blastosöl) almıştır. Ve birkaç gün daha rahim içinde yolculuğa devam eder.
Yolculuğu biten yumurta döllenmenin ardından yaklaşık 4.haftada rahmin içine yerleşip gömülerek embriyo adını alarak hayata tutunmaya başlar. Embriyodan çıkan ve annenin kan damarlarıyla bağlantı kuran uzantılar rahim duvarına doğru ilerler ve ilerleyen haftalarda bebeğin eşi olarak da bilenen Plasentayı oluşturur.
Embriyonun rahim içine yerleşmesi ile birlikte annenin vücudunda hCG hormonu salgılanmaya başlar. Giderek artan hCG hormonu 4. haftadan sonra annenin idrarında ortaya çıktığı için, idrar ile yapılan gebelik testleri doğruya yakın sonuç verir.
Yapılan araştırmalar; hamile kalan kadınların %20’sinin ilk bir ay içinde koku hassasiyeti yaşadıklarını belirtir.
Annenin rahmi bir aylık gebelik sonunda bir armut kadardır ve kemiksi pelvis yapısının içinde korunur.
Bebeğin kalbi ilk üç haftada dakikada 20-25 defa atarken, gebeliğin 3. ayında bu sayı yaklaşık 160′ a yükselir. İlk 28 gün sonunda bebek günde 1 mm kadar büyümeye başlar. Ancak henüz boyu bir kibrit boyu kadar bile değildir. Diğer yandan göbek kordonu ve bebeği koruyan zarlar meydan gelirken organlarda yavaş yavaş oluşmaya başlamıştır bile…
Bebeğin cinsiyeti gebelik oluşumu sırasında babadan gelen sperm tarafından tayin edilir. Eğer babadan gelen sperm bir Y kromozomu taşıyorsa bebeğin cinsiyeti erkek olur, şayet sperm sadece X kromozomu taşıyorsa bebek kız olur.